Categories
Personal

Mitt nya liv med en MacBook

Jag införskaffade en sprillans ny 13″ MacBook Pro strax innan jul och tänkte skriva lite om mina erfarenheter med den så här långt.

Utformning

Jag gillar verkligen hur MacBooken ser ut och skärmstorleken är alldeles lagom för mig. Min andra dator är en stationär Intel Core i7 med Windows 7 och två skärmar, så jag använder först och främst den datorn till utveckling.

MacBooken kommer främst att användas i skolarbete och när jag är på resande fot, därför är inte skärmstorleken något problem för mig.

Programvara

Något som är nytt för mig är “indiekulturen” av programutvecklare som finns bland Mac-användare. Gratis mjukvara finns inte i lika stor utsträckning som till Windows, de flesta utvecklare tar en ganska liten summa för sina verk. Ganska charmigt imo.

Har inte riktigt hittat substitut till alla programvaror jag använder i Windows ännu. Måste vänja mig av med en del riktigt onödiga Windows-vanor dessutom…

Spel

Spelar inte särskilt mycket, så länge Starcraft finns tillgängligt så är jag nöjd! Det finns en native installer till Mac, härligt Blizzard! Jag ser fram emot att spela tvåan som förhoppningsvis kommer ut under 2010 på min MacBook.

Operativsystemet

Sitter kanske ihop med utformningen, men hur musplattan fungerar är helt underbart. Snabbkommandona för att gå framåt och bakåt, visa hela ytan, zooma osv. kommer ofta till användning! Det känns som att när man väl lärt sig snabbkommandona så finns det möjlighet att bli väldigt effektiv.

Då jag använt Linux (Slackware, Gentoo & Ubuntu) tidigare så känner jag mig ganska bekväm i terminalen. Väldigt kraftfullt verktyg för de som tar sig tid och lär sig den.

Synkronisering mellan Windows & Mac

Som jag nämnde ovan så har jag även en stationär arbetsstation som kör Windows. För att ha tillgång till samma arbetsytor och dokument på båda datorerna så använder jag mig först och främst av Dropbox för att synkronisera dokument och media.

I webbläsaren (Firefox och Chrome) så kör jag tillägget Xmarks för att hålla bokmärken och lösenord uppdaterade.

Eposten ser jag till att köra alla konton på IMAP och i Thunderbird (version 3, den har nyss fått en välbehövlig uppdatering).

I utvecklingsmiljöerna Zend Studio och Eclipse så kör jag en blandning mellan Subversion och en delad arbetsyta via Dropbox.

Jag har inte hittat någon vettig lösning för att dela FTP-konfigurationen (kör FileZilla), just nu kör jag två separata uppsättningar för detta.

Sammanfattning

Mina första 15 dagar med Mac har varit trevliga, jag återkommer med en uppdaterad rapport om någon månad.

One reply on “Mitt nya liv med en MacBook”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.