Categories
Programming

jQTouch och WordPress

Eftersom mobila webbplatser är “the shizzle” numera så vill inte jag vara sämre än att haka på tåget. Då jag bygger mycket webbplatser i WordPress så vill jag ha ett “enkelt” sätt att ha ett separat tema för den mobila sidan och låta den rulla med hjälp av jQTouch.

Tillägget

Så, vad är det jag vill göra, jag vill identifiera besökarens webbläsare och om det är en mobil så ska den “on-the-fly” byta till mitt mobila tema. Jag vill sedan ha ett sätt att kunna hoppa mellan den mobila och vanliga webbplatsen.

All kod finns i en Gist på GitHub (mycket anpassad för mina behov) för hur jag löst detta. Jag skapade ett plugin som tog hand om det hela. Om mitt vanliga tema heter ‘xc1-test’, så kommer jag att kolla ifall temat ‘xc1-test-mobile’ existerar.

WordPress ger oss möjligheten att ladda in ett separat tema med hjälp av filtret ‘stylesheet’, så vi gör en kontroll ifall temat finns (och efterfrågas) och i sådana fall hoppar vi över till det.

Temat

Temat xc1-test-mobile innehåller inte så mycket annat än exempelkod från jQTouchs lösning, så det är inte mycket nytt under solen där.

Det som inte är så vackert just nu är hur sidor och inlägg hämtas ifrån WordPress, jQTouch hämtar enbart statiska filer, därför har jag fått lov att lägga till .html i slutet på mina sidor. Poster däremot får man lov att ändra manuellt permalänk-inställningen i administrationen så den har .html på slutet. Detta kommer jag nog ändra och skriva om AJAX-hämtningen manuellt, men detta var mest för att få allting att fungera i ett inledande skede.

Temats filer single.php och page.php ska inte innehålla get_header() och get_footer().

Jag kan sedan hoppa mellan de två olika versionerna genom querystringen ?xc1-layout=mobile och ?xc1-layout=default.

Menyer

Något som är riktigt fint i WordPress 3 är att jag kan skapa en separat meny (i menyhanteraren) för den mobila versionen och använda den i detta mobila tema, då kan jag skapa separata mobilversioner av de sidor som jag vill ha tillgängliga ifrån mobilen.

Slutord

Jag har tittat mycket på hur andra har löst detta, jag kommer skriva mer om detta när jag känner mig nöjd med lösningen, ge gärna kommentarer på hur ni löst detta.

2 replies on “jQTouch och WordPress”

Kan det vara okej som kommer att sätta sak om detta i min lilla personliga blogg om jag skriva en hänvisning till denna webbsida?

Hej, det är helt okej. Denna information är ganska utdaterad men förhoppningsvis kommer den till nytta för dig.