Categories
Personal Programming

R.I.P PHPSidan 2002-2010

Läs om PHPSidans historia fram tills nedläggningen, PHPSidan var ända fram tills slutet en av Sveriges ledande diskussionsforum för webbutveckling, främst inom PHP.

PHPSidan var ända fram tills nedläggningen en av Sveriges ledande diskussionsforum för webbutveckling, främst inom PHP.

PHPSidan startades av mig och Björn Enochsson i högstadiet (2002) som ett roligt projekt, främst för att jag ville lära mig PHP bättre. På den tiden höll jag på med ASP (Classic) och hade precis börjat titta på PHP. Namnet PHPSidan kommer ifrån den kända ASPsidan.

I början driftade jag PHPSidan på en server som jag hade hemma hos mina föräldrar i Orsa, efter ett tag så växte sidan sig allt för stor för att jag skulle vilja drifta den på en ostabil 0.5 Mbit/s -lina. Därefter fick vi sponsring från lite olika håll innan vi till slut hamnade hos Loopia.

Så, vad hände sen?

Väldigt mycket (de första åren), sen blev det mindre och mindre tid över till PHPSidan från både mitt och Björns håll. Om jag inte minns fel så var det 2006 vi släppte PHPSidan version 6, därefter gjorde vi många försök för att få klart en helt ny version som skulle passa våra (och hela webbens) nya behov bättre. Men på grund av tidsbristen så blev aldrig den nya versionen riktigt klar.

En av mina personliga anledningar till att PHPSidan aldrig färdigsställdes, var att jag blev mer och mer övertygad om att de engelska resurserna som fanns (finns) är så mycket bättre än det vi kan publicera. Därför kände jag aldrig det personliga behovet av att göra allt det som de gjorde, fast på svenska.

Nu då?

Efter en lång tids velande så tog vi beslutet att lägga ner PHPSidan. Besökarantalet på sidan har sakta men säkert dalat. Jag bestämde att jag inte ville att någon skulle ta över PHPSidan och driva vidare den. En av anledningarna till det beslutet är att domänen fortfarande används aktivt av mig. Att låta någon ta över en viss “del” av domänen, men att jag får behålla någon slags kontroll över eposten kändes inte riktigt rätt mot den personen, den personen skulle nog aldrig kunna satsa 110% på PHPSidan utan fullständig kontroll över domänen.

Jag antar att jag samtidigt på något sätt ville att PHPSidan v7 skulle göras på “mitt” sätt.

PHPSidan har betytt enormt mycket för mig personligen, jag har fått vänner som jag fortfarande har kontakt med och träffar aktivt. Jag har fått höra från många andra att PHPSidan har betytt väldigt mycket och fått dem att börja med programmering.

Strax innan nedläggningen så startade några på PHPSidan upp PHP Sverige, jag hoppas att många hittar dit och att de gör något riktigt bra av den sidan. Några andra webbplatser ni kan besöka ifall för PHP-relaterade ämnen är W3sidan och PHPportalen. Det är fortfarande aktivitet på IRC-kanalen #phpsidan på Quakenet ifall ni känner för att prata med någon av oss.

Summan av kardemumman

Tack för denna tid allihop, hoppas vi hörs på andra diskussionsforum och om inte annat så hör gärna av er till mig för att snacka webb. Stort tack till Loopia för att ni har tagit hand om oss så länge!

Nostalgitripp

Här kan vi se olika utseenden som PHPSidan haft under åren som gått. Ni kan även se några av de tidiga konceptbilderna på version 7.

Uppdatering 2010-08-23

Jag får en del frågor där folk vill ha tillgång till artiklarna och scripten som fanns på PHPSidan för att publicera dessa på sin egen webbplats. Detta går tyvärr inte, eftersom personerna som skrev artiklarna och laddade upp scripten gjorde detta till PHPSidan, jag har ingen rätt att distribuera dessa vidare.

15 replies on “R.I.P PHPSidan 2002-2010”

Alltid tråkigt när ett projekt man arbetat på under flera år går i graven, oavsett anledning. Verkar vara problem med åäö på parkeringssidan.

Hej Stefan, det är väldigt tråkigt. Tack för påpekandet, nu ska teckenkodningen fungera.

Hej. Vad tråkigt detta är att höra! Ni var en av mina favoriter…
Hoppas att någon har orken att dra upp ett liknande projekt någongång. Jag är trött på alla andra dåliga svenska webutvecklingssidor. Finns inte många som var bra som er kan jag säga. R.I.P.

Vad trisst :(! Jag har kommit fram och tillbaks på sidan i några år, när jag försökt ta tag i mitt php programerande. Men har aldrig riktigt tagit fart. Och nu när jag faktiskt börjar få tid till att sitta och lära mig det ordetnligt så får jag detta meddelandet.

Det finns ingen chans att få tag på alla de underbara artiklarna och guiderna osv, längre ?

Riktigt tråkigt att höra!
Mitt förslag är att ni låter sidan ligga kvar som någon form av uppslagsbok. “Pausa” allt användande och låt forumet och artiklarna ligga kvar. Skulle vara guld värt!

Tråkigt, såg detta först nu då jag kulle kolla en artikel.

Jag och många andra skulle nog bli glada om du släppte ut alla
fina och värdefulla artiklar. Kanske en ned laddnings länk?

Så ge oss gärna artiklarna, även om resten av sidan stängs.

Jimmy och Anonymus: Ni får gärna säga vilka artiklar ni vill ha tillgång till så ska jag se till att göra de tillgängliga.

Att lägga ut alla artiklar skulle vara samma sak som att lägga ut scripten som fanns på sidan, många var av sådan dålig kvalité att det skulle vara en björntjänst jag gjorde alla.

Tack för alla varma ord!

Jag kommer inte exakt ihåg vilka, men jag tar gärna de artiklar som var mellan över grund kunskap, mest de som är tips och trix och hur man ska koda osv. 🙂

Hade varit underbart! Tycker det är dåligt med bra sidor och guider på svenska ute just nu. 🙁

Ok, men uhm. Shit vad hette dem. Ugm.

Tror de var:

hur man skapar ett enkelet nyhetscript

och

om de var någon “mod rewrite” samt “BB-koder”.

Dessa är bökiga att bryta ut och att få något sammanhang i (jämfört med att plocka ut Robins relativt korta inlägg), så tyvärr hämtar jag inte dessa.

Anders, om det finns möjlighet, skulle jag vilja ha de två fantastiska inlägg jag skrev – “HTML är inte magiskt” och “Sluta servera soppa”. Finns det kvar att hämta? 🙂

Seriöst, du borde låta någon återuppliva den. Utan PHPSidan hade jag inte varit den jag är idag, och det finns än många som vill lära sig.